История

1896 г.

Началото на тениса в България е поставено в далечната 1896 г. точно тук, на мястото на днешния „Софийски тенис клуб 360“, по инициатива на чуждестранни дипломати и търговски представители. Те учредяват и узаконяват първия в страната тенис клуб – СТК (Софийски тенис клуб) и построяват на отпуснатия им от общината терен два глинести корта и оборудван павилион, който служи за почивка и провеждане на заседанията на управителния съвет на клуба. Затова, не случайно клубът е смятан за „Мека“-та на българския тенис.

1930 г.

СТК през 1930-та година става и един от учредителите на Българската федерация по тенис, преименувана по-късно на БТС (Български тенис съюз).

Б. Йорданов, Страшимир Суруджиев и др. в началото на 30-те години

През годините клубът неколкократно променя името си – след „Софийски тенис клуб“, става „Дипломатически“, а след 9-ти септември последователно – „ВКСФ“ и „БСФС“, за да се завърне след демократичните промени към първото си име – „Софийски тенис клуб“.

Маркезано

Джакобини и Бонети на БСФС

През годините на кортовете на „Софийски тенис клуб“ се провеждат някои от най-значимите тенис турнири в България. Тук през 20-те години на 20. век започват да се провеждат мъжките турнири поединично за купа „Ромеро и Дусмет“, дарена от тогавашния испански посланик. Битките при жените за купата „Кора“, дарена от италианския пълномощен министър, също се водят на кортовете на „Софийски тенис клуб“. Унгарският пълномощен министър Руднай на свой ред дарява купа, кръстена на негово име. За нея се състезават смесени двойки.

Лагер сбор на нац. отбор мъже 50-те години

На кортовете на „Софийски тенис клуб“ са се изявявали първите български треньори и най-добрите ни специалисти в този спорт. Първият българин – треньор в клуба, е Георги Младенов, започнал кариерата си като първи у нас специалист по направа на кортове и подавач. Яни Танев, дългогодишен треньор в „Софийски тенис клуб“, е автор на първото българско „Ръководство за игра на тенис“. Треньори в клуба са били и много други значими имена от историята на българския тенис, като Стефан Додев, Павел Андреев, Атанас Курукли, Борислав (Славчо) Йорданов, Владимир Романски, Виргиния (Джини) Пиперова, Владимир Томов, Никола Дишков, Христо Кутровски, Николай Николов и мн. др.

Вл. Романски вляво в разговор с Л. Генов и Н. Чупаров

Герман чете вестник

Тук са тренирали или извоювали победите си най-големите имена в историята на българския тенис – Васил Младжов (недостижим със своите 29 титли), Мария Чакърова (първа при жените с общо 28 първи места, от които 9 поединично), Вера Петрунова – с нейните рекордни 11 титли на сингъл, Николай Чупаров – рекордьор при мъжете с 10 титли, Юлия Берберян и Любомир Генов с по 9 единични титли, тенисистът с най-дълга кариера – Ал. Димитров (Герман) и много други шампиони.

Дишков с деца от школата - Адриана, Весела Томова

Вера Петрунова

Национален отбор жени 60-70-те години

Национален отбор мъже - Цветан Цолов, Кирил Яшмаков, Любен Генов, Божидар Пампулов, Матей Пампулов

Днес

Днес клубът продължава своето развитие чрез модернизация на базата си по най-високи световни стандарти, развитие на школата с помощта на отлични специалисти и изграждането на ново поколение тенис таланти, които да продължат славната история на „Софийски тенис клуб“ и на българския тенис, като цяло.

Галерия

Снимки: архив, инж. Веселин Хубанов, Борислав Костурков

Текст: Борислав Костурков